Рецепта за супа топчета

Содержание
  1. СУП ТОПЧЕТА
  2. Суп топчета рецепт
  3. Суп топчета рецепт приготовления
  4. Чорба топчета (болгарский суп)
  5. Ингредиенты
  6. Фото готового блюда
  7. Оцените рецепт
  8. Пошаговый рецепт с фото
  9. Болгарский суп «Чорба топчета»
  10. Суп топчета
  11. Пошаговый рецепт приготовления
  12. Подготовка фарша.
  13. Подготовка овощей.
  14. Обжарка овощей для приготовления супа.
  15. Подготовка фрикаделек.
  16. Приготовление бульона.
  17. Подготовка заправки.
  18. Завершающий.
  19. Готово
  20. Рецепти за супа топчета
  21. Филтрирай резултатите
  22. Как се приготвя супа топчета
  23. Супа топчета с телешка кайма
  24. Бистра супа топчета със свинска кайма
  25. Оджа с кюфтенца — средиземноморска супа топчета с поширани яйца
  26. Супа с телешки топки и палачинка
  27. Супа от леща с гъби и босилекови топчета
  28. Доматена супа с галушки с телешка кайма
  29. Вкусна агнешка супа топчета със спанак и зеленчуци и застройка от кисело мляко и жълтък
  30. Мързелива супа топчета по мъжки с домати, ориз и застройка без мляко и без брашно
  31. Спаначена супа с картофени топчета (гаушки)
  32. Супа с кашкавалени топчета, лук, моркови и ориз без месо
  33. Спаначена супа топчета с картофи
  34. Супа топчета по селски с домати от консерва и застройка
  35. Класическа бистра супа топчета със свинска кайма, ориз, картофи и фиде
  36. Млечна супа топчета с фиде без застройка
  37. Картофена Супа топчета с кашкавал
  38. Супа топчета със зелев сок и ориз
  39. Картофена супа с топчета от телешка кайма, целина и пащърнак
  40. Картофена супа топчета с кашкавал (супа с кнедли)
  41. Супа топчета с картофи, ориз, фиде и застройка от яйца, кисело мляко и брашно
  42. Супа топчета с лапад и спанак, застройка и фиде
  43. Супа топчета с кълцано свинско и зеленчуци
  44. Пилешка супа топчета с гъби и заквасена сметана
  45. Гъбена супа топчета с топено сирене и фиде
  46. Картофена крем супа топчета
  47. Супа топчета с пуешко месо, елда и целина
  48. Супа топчета с телешка кайма, ориз, чесън, куркума, кимион и магданоз
  49. Супа топчета с булгур, пресен лук, пресен чесън и лапад
  50. Супа топчета с броколи, праз, джинджифил и бяло вино
  51. Супа топчета от агнешка кайма, пресен лук, пресен чесън, лапад и булгур
Читайте также:  Кулинарный рецепт творожные печенье

СУП ТОПЧЕТА

Автор: Петр Макрис 30 мая 2013 18167 1

Суп топчета рецепт

Предлагаем Вам рецепт всем нам знакомого супа с фрикадельками, с Балканской ноткой. Это традиционный болгарский суп, который называется «Суп топчета» (перевести можно, как «Суп с шариками»). Этот суп отличается относительной легкостью в приготовлении, а также наличием некоторых, нетипичных для нашего супа с фрикадельками, ингредиентов.

Ингредиенты:

для мясных шариков:

  • мясной фарш — 250 гр. (можно смешать разные виды мяса);
  • рис – 3 ст.л.;
  • щепотка чабера (можно заменить тимьяном);
  • щепотка черного молотого перца.
  • 1 белок
  • небольшое количество муки – для обволакивания мясных шариков.

для бульона:

  • — картофель – 3-4 шт.;
  • — лук репчатый – 1 шт.(небольшого размера);
  • — морковь – 1 шт.;
  • — перец болгарский – 1 шт.;
  • — томат – 1 шт.
  • — рис – 50 гр.;
  • — растительное масло – 1 ст.л.

для заправки:

  • — молочная закваска (несладкий йогурт и т.п.) – 4 ст.л.;
  • — 1 желток;
  • — петрушка – для присыпки.

Суп топчета рецепт приготовления

Очищаем и мелко нарезаем лук, перец, натираем на терке томат и морковь. Далее в кастрюлю добавляем 1 ст.л. масла, и тушим нарезанные овощи. После этого, доливаем 2 литра воды и доводим ее до кипения.

Пока вода закипает, готовим мясные шарики. Смешиваем все вместе ингредиенты, предназначенные для «фрикаделек» – фарш, рис, белок и в получившуюся смесь добавляем чабер и черный перец. Хорошо всё перемешиваем. Далее – скатываем мясные шарики небольшого размера, слегка обволакиваем в муке и выкладываем на тарелку один к другому до закипания бульона.

После того, как наш бульон закипел, добавляем по одной приготовленные «фрикадельки». Через 15 минут после этого, добавляем мелко нарезанный картофель и промытый рис.

Когда наш суп готов необходимо приготовить к нему заправку – взбиваем желток, добавляем молочную закваску, 1 ст.л. муки и один половник бульона. Перемешиваем и не спеша вливаем в суп.

Когда суп начнет кипеть, снимаем с плиты и можем подавать на стол.

Суп топчета необходимо подавать теплым, посыпав мелко нарезанной петрушкой. Каждый себе по вкусу добавляет черный молотый перец, соль или уксус.

Чорба топчета (болгарский суп)

Ингредиенты

Яйцо куриное — 1 шт.

Картофель — 4 шт.

Рис длинный — 50 г

Фарш мясной — 200 г

Лук репчатый — 1 шт.

Болгарский перец — 1 шт.

Масло для жарки — 2 ст.л.

Специи — по вкусу

Мука пшеничная — 3 ст.л.

Фото готового блюда

Оцените рецепт

Пошаговый рецепт с фото

Первым делом нужно подготовить все ингредиенты для болгарского супа Чорба топчета . Их достаточно много, однако все они простые и доступные. Важно ничего не забыть. Овощи можно сразу почистить и помыть. Фарш можно взять охлажденный или разморозить при комнатной температуре замороженный.

Лук и морковь нужно измельчить для зажарки, используя нож и терку.

Болгарский перец нужно мелко нарезать — кубиками или соломкой.

Далее нужно подготовленные овощи обжаривать на растительном масле, сделав слабый огонь. Чтобы ничего не пригорело, помешивайте зажарку, а через 7 минут снимите с огня.

Пока готовится зажарка, нарежьте небольшими кусочками картофель.

Закипятите воду, а затем отправьте в кастрюлю зажарку. Как вода снова закипит, положите туда же картофель и варите на тихом огне минут 10.

Яйцо разделите на белок и желток. Белок отправьте в миску с фаршем. У меня был смешанный фарш с уже добавленной измельченной луковицей — вы также можете ее добавить или пропустить этот шаг.

Подсолите фарш по вкусу, добавьте специи и хорошенько все перемешайте.

Мокрыми руками сформируйте небольшие мясные шарики, затем начните их обваливать в пшеничной муке.

Когда все шарики будут обваляны в муке, можно отправлять их в кипящий суп.

Далее нужно сделать йогуртовую заправку — в пиале смешайте йогурт и желток.

Тщательно размешайте все венчиком.

Не прекращая помешивать заправку венчиком, влейте 150 мл горячего бульона. После заправку верните в кастрюлю с супом — эти манипуляции нужны для того, чтобы желток в супе не свернулся.

Добавьте при необходимости в суп соль и варите еще минут 5. После чего болгарский суп Чорба топчета можно подавать на стол — со свежей зеленью, хлебом, овощами.

Болгарский суп «Чорба топчета»

Ингредиенты для «Болгарский суп «Чорба топчета»»:

Время приготовления: 45 минут

Количество порций: 3

Рецепт «Болгарский суп «Чорба топчета»»:

Мелко нарежьте лук и разделите его на две части.

Одну часть нарезанного лука добавьте к фаршу. Сюда же добавьте немного взбитого яичного белка, соль и перец, хорошо перемешайте.

Сформируйте из фарша маленькие фрикадельки и обваляйте их в муке.

В сотейнике разогрейте масло и слегка поджарьте оставшуюся половину лука до прозрачности.

Влейте к луку воду (или бульон), доведите до кипения. Опустите в бульон обвалянные в муке фрикадельки и варите 15-20 минут при слабом кипении.

Для супа я выбрала рис «Ориент».

Добавьте в суп рис и варите еще 10 минут, попробуйте на соль, при необходимости посолите по вкусу.

Тем временем приготовьте заправку. 1-2 желтка размешайте венчиком с йогуртом и мукой до однородной массы.

Влейте при помешивании заправку в суп.

Варите, помешивая еще 5 минут, пока суп не загустеет.

Разлейте суп по тарелкам и посыпьте нарезанной петрушкой. Поскольку данный суп заправлен йогуртовой заправкой, то повторно разогревать его крайне не рекомендую. Именно поэтому в рецепте количество ингредиентов дано на две-три порции, чтобы сразу приготовить и съесть свежий суп!

Суп топчета

Оригинальный болгарский суп в казане на костре для изысканных гурманов!

    1 час 10 минут Порции 15 Легко

Первое блюдо топчету готовят по принципу обычного супа с фрикадельками. Но каждый народ вносит свои изюминки в процесс готовки, изменяя состав ингредиентов.

Получается, что маленький штрих придает особое послевкусие этому блюду. На выходе супчик – пальчики оближешь!

Топчета переводится с болгарского языка, как «мячики — шарики». Блюдо готовится с мясом и любой крупой или макаронами, но оригинальность зависит от добавления непривычных для супа ингредиентов – яичных желтков и кисломолочного продукта (кефира, сметаны или йогурта). Варить суп можно в домашних условиях на плите.

Пошаговый рецепт приготовления

Но сегодня топчету готовим на свежем воздухе, используя 12-ти-литровый узбекский казан на дровах. Горение натуральной древесины придаст блюду неповторимый аромат. Довольны останутся даже дети, которые не всегда соглашаются кушать первые блюда.

Подготовка фарша.

• Разбиваем яйца, отделяя белок от желтка;
• В мясной фарш добавляем белки;
• Заправляем натертым на мелкой терке чесноком и луком;
• Добавляем соль и перец по 1 столовой ложке;• Тщательно перемешиваем и отставляем для маринования на 15 мин.

Подготовка овощей.

• Очищаем лук от шелухи и нарезаем мелкими кубиками;
• Сельдерей тоже режем кубиками;
• Разноцветный болгарский перец разрезаем на кусочки, а затем измельчаем квадратиками;
• Морковь разрезаем на кубики.

Обжарка овощей для приготовления супа.

• В разогретый казан заливаем растительное масло и прогреваем;
• Обжариваем лук в течение 5-7 минут;
• Добавляем морковь, перемешиваем и жарим еще 3 мин.;
• Высыпаем болгарский перец и оставляем на среднем огне на 5 минут, периодически перемешивая;
• Выкладываем сельдерей, перемешиваем и держим на огне еще 1 мин.

Подготовка фрикаделек.

• Берем небольшие порции маринованного фарша и формируем фрикадельки;
• Каждую порцию присыпаем мукой и скатываем шарик;
• Готовые фрикадельки выкладываем на поднос, присыпанный мукой.

Приготовление бульона.

• В казан к поджаренным овощам заливаем 9 л холодной воды;
• Доводим смесь до кипения;
• Засыпаем вымытый рис, перемешиваем;
• Добавляем соль (1,5 стол.л.);
• Варим на среднем огне 10 мин.;
• В кипящую жидкость выкладываем по одной мясные фрикадельки, поддерживая сильный огонь для кипения;
• Выкладываем стручок острого перца;
• Варим 15 мин. на среднем огне.

Подготовка заправки.

• Сметану смешиваем с желтками;
• Набираем стакан бульона и постепенно вводим в сметанно-желтковую смесь, тщательно взбивая

Завершающий.

• Заливаем заправку в суп и тщательно перемешиваем;
• Добавляем мелко нарезанную петрушку, перемешиваем и оставляем на 2 мин.;
• Солим по вкусу, если надо.

Готово

Снимаем казан с огня и готовим презентацию блюда. В казане суп выглядит ярко и привлекательно. Невероятный аромат разливается по округе. Гости глотают слюнки и ждут приглашения за стол. Насыпаем густой ароматный болгарский суп в глубокие миски.

Порция супа состоит из нескольких черпаков жидкости и 5-7 фрикаделек. Топчета в таком количестве позволяет накормить 12-15 человек. Но они еще просят добавки и не спешат вставать из-за стола. К супу предлагаем черный хлеб. Всем приятного аппетита и хорошего настроения!

Рецепти за супа топчета

Филтрирай резултатите

Как се приготвя супа топчета

Супа топчета с телешка кайма

Телешката кайма се оформя на топчета, които се овалват в брашно. Супата се посолява и щом заври към нея се добавят топчетата от каймата и ястието ври, докато те станат готови. Застройката се налива в супата при непрекъснато бъркане и тенджерата се снема от котлона.

Бистра супа топчета със свинска кайма

Сместа от кайма, ориз и белтък се омесва добре и от нея се оформят малки кюфтенца. Към супата с топчета се прибавят задушените зеленчуци, а след 30 минути и фидето и подправките.

Оджа с кюфтенца — средиземноморска супа топчета с поширани яйца

Каймата се омесва със ситно нарязаните лук и магданоз, кимионът, черният пипер и солта и от нея се оформят малки топчета. Щом яйцата са готови, супата се премества от котлона и по желание към него се добавя пресен магданоз.

Супа с телешки топки и палачинка

От нея се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно (1 глава) и се пускат да врят в супата. След като топчетата изплуват на повърхността, трябва да врят още 5 минути.

Супа от леща с гъби и босилекови топчета

После тази смес се прехвърля последователно от едната лъжица в другата, докато се оформи топче. Топчетата се пускат във врящата супа и се готвят докато изплуват на повърхността.

Доматена супа с галушки с телешка кайма

Каймата се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче и се поставя в кръгчетата, които след това се оформят като топки и се овалват в брашно . Така получените галушки се пускат във врящата супа, като щом изплуват на повърхността, супата се оставя да ври още 5 минути.

Вкусна агнешка супа топчета със спанак и зеленчуци и застройка от кисело мляко и жълтък

През това време се оформят малки топченца от агнешката кайма и се пускат в супата, заедно с нарязания на ситно спанак и ориза. Приготвя се застройката, като за целта брашното се запича в сух тиган и щом промени цвета си се добавят разбитите кисело мляко и жълтък и се разбърква.

Мързелива супа топчета по мъжки с домати, ориз и застройка без мляко и без брашно

От сместа с каймата и ориза се откъсват парченца и се оформят топчета, които се овалват в брашно и се пускат във врящата вода. Всичко се разбърква и супата се оставя да ври 20 минути, а накрая се добавя маслото, магданозът и се застройва с яйце.

Спаначена супа с картофени топчета (гаушки)

Супата се вари на умерен огън, докато спанакът омекне, след което се пускат картофените топчета и се готви още няколко минути, докато те изплуват на повърхността, а накрая се застройва с разбитите кисело мляко и яйце.

Супа с кашкавалени топчета, лук, моркови и ориз без месо

Сипва се водата и супата се оставя да ври на умерен огън. Междувременно се приготвят топчетата, като за целта кашкавалът се настъргва на ситно и се смесва с галетата, яйцата (без 1, което се оставя за застройката) и малко вода.

Спаначена супа топчета с картофи

От омесените кайма и ориз се оформят топчета, които се пускат в течността, 10-15 минути, след като водата е завряла. Към супата се добавя и маслото, сол и черен пипер на вкус, разбърква се и след 2 минути се отстранява от котлона.

Супа топчета по селски с домати от консерва и застройка

Добавят се и доматите от консерва, като се нарязват на кубчета, в случай, че са цели и супата топчета се вари още 15 минути, след което се слага оризът, чубрицата и листата от целината. Добавя се застройката, приготвена от разбитите кисело мляко, яйце и горещ бульон.

Класическа бистра супа топчета със свинска кайма, ориз, картофи и фиде

Лукът се нарязва на ситни кубчета, картофът на едри, а морковът на колелца и зеленчуците се задушават в олиото, а щом омекнат се добавят към супата с топчета. Прясното мляко и яйцето се разбиват и към тях се добавя малко от горещата супа, за да се изравнят температурите, след което застройката се сипва бавно към супата.

Млечна супа топчета с фиде без застройка

Каймата се смесва с ориза, яйцето, черният пипер и смляният кимион, омесва се и от получената смес се оформят топчета. Овалват се в брашно и се пускат в супата, след като е повряла 15-20 минути, готви се още 20 минути и се добавят млякото и фидето.

Картофена Супа топчета с кашкавал

С намазнени ръцете се оформят малки топчета, пускат се в сварената супа и се оставят да се готвят още няколко минути, докато изплуват на повърхността.

Супа топчета със зелев сок и ориз

Каймата се омесва с черен пипер и малко вода и от нея се оформят малки кюфтенца. Добавят кюфтенцата, варят се около 10 минути, след което се добавя и оризът и след още 10-12 минути супатата топчета е готова. Малко преди да се свали от котлона се добавя и фидето.

Картофена супа с топчета от телешка кайма, целина и пащърнак

Оформят се малки кюфтенца, които се сваряват отделно и щом са готови се добавят в супата с картофите. Всичко се вари заедно още 5-6 минути, сваля се от огъня и доматената супа топчета се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Картофена супа топчета с кашкавал (супа с кнедли)

С намазнени ръцете се оформят в малки топчета. Пускат се в сварената картофена супа и се варят за няколко минути, докато изплуват.

Супа топчета с картофи, ориз, фиде и застройка от яйца, кисело мляко и брашно

От каймата се оформят топчета с големина по желание и се овалват в брашно. Супата се оставя да поври 5 минути.

Супа топчета с лапад и спанак, застройка и фиде

Оформят се топчетата от каймата и се добавят към водата. Слага се оризът и супата се оставя да къкри на слаб огън.

Супа топчета с кълцано свинско и зеленчуци

След това се оформят топчета от каймата и се пускат в бульона. Добавя се царевицата и грахът и супата се оставя да къкри на слаб огън.

Пилешка супа топчета с гъби и заквасена сметана

От каймата се оформят малки топчета.

Гъбена супа топчета с топено сирене и фиде

Когато поомекнат зеленчуците, се добавя овкусената кайма, оформена на малки топчета, оваляни в брашно. Добавя се към супата.

Картофена крем супа топчета

Каймата се оформя на топчета и се пускат да се варят в крем супата около 10 минути.

Супа топчета с пуешко месо, елда и целина

Оформят се малки топчета и се пускат във врящата супа.

Супа топчета с телешка кайма, ориз, чесън, куркума, кимион и магданоз

Готовата супа топчета се поръсва с останалия магданоз.

Супа топчета с булгур, пресен лук, пресен чесън и лапад

От омесената с лука кайма се оформят топчета, които се овалват в брашно. Супата се овкусява с червен и черен пипер, сол и джоджен.

Супа топчета с броколи, праз, джинджифил и бяло вино

Оформят се топчета и се изсипват във врящата супа.

Супа топчета от агнешка кайма, пресен лук, пресен чесън, лапад и булгур

Каймата се омесва с нарязаният на много ситно лук, оформят се малки топчета и се овалват в брашно.

Оцените статью